ERİŞTELİ AYRAN ÇORBASI Malzemeler: 500 gram un, 1 adet yumurta, 2 çorba kaşığı tereyağı, 300 gram süzme yoğurt, nane, tuz, kırmızı biber, yeteri kadar su. Unun kırmızı un, tereyağının köy tereyağı ve taze olması, yumurtanın köy yumurtası ve buzdolabında 1 haftadan fazla saklanmamış olması çorbanın daha fazla lezzetli olması açısından önemlidir. HAZIRLANIŞI: Eriştelik hamur elde etmek için, yumurta, un ve tuz yeteri kadar su karıştırılır, sert bir kıvama gelene kadar yoğrulur. Elde edilen hamurdan yufka ve ardından erişte yapılır. Başka birtencereye takriben 3 litre su konularak tuz ilave edilir ve kaynatmaya başlanır. Hazırlanan erişteler Kaynayan suya dökülür ve pişirilir. Süzme yoğurttan koyu kıvamda ayran yapılır vepişmekte olan çorbaya katılır, başka bir kapta eritilen tereyağına nane, kırmızı biber eklenerek hafifçe kavrulur. Elde edilen bu sos hazırlanan erişteli ayran çorbasının üzerine ilave edilereksıcak bir şekilde servis edilir. Afiyet olsun.GEVREK Malzemeler: Kaymak, Un, Tuz ( Tercihe göre ölçüleri ayarlanır) Hazırlanışı :Kaymak, un ve tuz karıştırılarak orta sertlikte bir hamur elde edilir, hamur parçalara ayrılarak topaç büyüklüğünde kütler yapılır. Kütler yufka haline getirilerek orta ısıda ısıtılmışsaçta pişirilir. Çoban salatası, tere ve lor peyniri ile çayın yanında çok güzel servis edilir. KESME AŞI Kullanılan malzemeler: 2 çorba kaşığı tereyağı, yaklaşık 1 kg un, 2 çorba kaşığı salça , yeteri kadar tuz Kekik, Nane , Karabiber. (Kesme aşının ununun kırmızı un ve salça Iğdır’da evyapımı salçalardan olursa yemeğe daha çok lezzet katacağı yönünde tavsiye edilir) Hazırlanışı: Su, un ve tuz birbirine karıştırılarak iyice yoğrulur ve orta sertlikte bir kıvamda bir hamur yapılır, bu hamurdan 2-3 parça küt elde edilir. Kütlerin biri diğerlerinden daha ufak yapılır,bir müddetdinlenmeye bırakılır. Çok da ince olmayan yufkalar hazırlanır, 5 cm uzunluğunda bantlar kesilir ve bunlar enine kesilerek erişte hazırlanır. Bir tencerede suya tuz ilavesiyle kaynatılır. İçineerişteler atılarak pişirilir. Diğer taraftan ayırdığımız küçük kütleri küçük parçalara ayırıp yuvarlayarak birer cm uzunluğunda doğranır.Buna halk dilinde “nuğul” denir. Tavada yağ eritilir. Nuğullaryağda kızartılır. Salça ve diğer baharatlar katılır, yemeğin üzerine dökülüp sıcak servis yapılır. KURZE Malzemeler: 500 gr yağlı koyun kıyması 2 adet kuru soğan 1 kahve fincanı sirke Yarım limonun suyu 3 çorba kaşığı domates salçası Tuz Hamur malzemesi: 2 su bardağı un 1 yumurta Yarım su bardağı su Yapılışı: Soğanları temizleyip küp şeklinde doğrayın. Kıyma ve soğanı bir tavada sürekli karıştırarak kavurun. Tuz, 1 Kahve fincanı sirke ve yarım limonun suyunu ilave edip ocaktan alın. Hamur için; unu bir kaba alın. Tuz serpip harmanlayın. Ortasını havuz gibi açıp yumurta ve suyu ekleyin. Unu kenarlardan ortaya toplayarak bir hamur yoğurun. Hamuru küçük bezelere ayırın. Hazırladığınız içten ortalarına yayın. Kenar uçlarını kapatarak rulo şeklinde sarın. Derin bir tencerede hafif tuzlu suyu kaynatın. Hamurları kaynar suda haşlayıp, kevgirle süzgece alın. Daha sonra servis tabaklarına alın. Salçayı suyla ezin. Tavaya alıp 1-2 dakika pişirin. Salçalı sosu kurzelerin üzerine gezdirip servis yapın. KAZ ETLİ PİLAV: Malzemeler: 500 gr. kaz göğüs eti 1.5 su bardağı pirinç 1 adet kuru soğan 2.5 su bardağı et suyu 150 gr. tereyağı 1 çorba kaşığı domates salçası 1 ayva Tuz Yapılışı: Göğüs etini 3 su bardağı tuzlu suda 10 dakika haşlayıp didikleyin. Etin suyunu ayırın. Etleri tavaya alıp kendi yağıyla 5-10 dakika kavurun. Pirinci bol suyla yıkayıp süzün. 2.5 su bardağı et suyunu yayvan bir tencereye alın. Pirinci ve tuzu ilave edip karıştırın. Tencerenin kapağı kapalı olarak suyunu çekinceye kadar 15 dk pişirin. 100 gr. tereyağını küçük parçalar halinde pilava ilave edin. Tahta kaşıkla harmanlayıp, 5 dk dilendirin. Ayvayı soyup küp şeklinde doğrayın. Bir toprak güveçte pilava, et ve ayvayı harmanlayın. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırına 20 dk pişirin. Soğanı soyup küp şeklinde doğrayın. Kalan tereyağını bir tavada ısıtıp soğanları kavurun. Salçayı ekleyip ezerek karıştırın. Pilavı servis tabaklarına paylaştırıp, 1-2 kaşık salçalı sos ekleyin. Sıcak olarak servis yapın.ERİŞTE AŞI: Malzemeler: 1 kahve fincanı nohut 1 çay fincanı yeşil mercimek 1 soğan 1 havuç 1 patates 2 domates 45 gr. tereyağı 1.5 litre sıcak su 150 gr hazır erişte Taze ya da kurutulmuş reyhan Kekik ya da nane Erişte hamur malzemesi: 1 su bardağı un 1 kahve fincanı su Bir tutam tuz Yapılışı: Nohutları akşamdan ıslatın. Suyunu değiştirip haşlayın ve süzün. Mercimeği yıkayıp, haşlayıp ve süzün. Soğan, domates, havuç ve patatesi temizleyip küp şeklinde doğrayın. Bir tencerede tereyağını ısıtıp, soğanları kavurun. Domatesi ilave edip birkaç dk pişirin. Havuç ve patatesi ilave edip tuz serpin. Kısık ateşte 15 dk pişirin. Sıcak su, nohut ve mercimeği ilave edin. Ara sıra hızlıca karıştırarak 20 dk daha pişirin. Unu hamur yoğurma kabına alın. Tuz serpip harmanlayın. Suyu ilave edip sert kıvamlı bir hamur yoğurun. Hamuru unlanmış tezgahın üzerinde merdaneyle açın. İnce şeritler halinde kesip erişteyi hazırlayın. Erişteyi tencereye ekleyip yumuşayıncaya kadar pişirin. Taze ya da kurumuş reyhanı ilave edip tencereyi ocaktan alın. Çorbayı servis kaselerine paylaştırın. Kekik ya da nane serpip sıcak olarak servis edin. UMAÇ HELVASI: Malzemeler: 250 gr. un (Kırmızı un ile daha doğal bir tat elde edebilirsiniz). 250 gr. şeker 250 gr. yağ Yapılışı: Önce bir kap içerisine un koyup üzerine hafifçe su serperek el içinde umaç haline getirilir. (tarhana görünümünde). Sonra ocak üzerine konmuş olan kızgın yağın içerisine dökülür. Rengi pembeleşinceye kadar karıştırılır. Sonra ateşten alınarak önceden hazırlanmış, az suyla ısıtılarak karıştırılmış şeker üzerine dökülerek yine karıştırılır. Normal kıvamına gelince servise sunulur. Çabuk hazırlanan vitamin verici bir tatlıdır. KARS YAHNİSİ: Malzemeler: Yarım kg. yağsız kuşbaşı koyun eti 2 yemek kaşığı tereyağı 2 adet kuru soğan 2 adet domates 1 yemek kaşığı limon Yarım demet dereotu Yeterince tuz, karabiber Yapılışı: Uygun bir tencerede tereyağını eritip, etleri suyunu bırakıp çekene kadar kavuralım. İnce kıyılmış soğanları katıp pembeleşinceye kadar kavurmaya devam edelim. Rendelenmiş domatesleri ilave ederek 2- 3 dk daha kavuralım. Etlerin üzerini aşacak kadar su ekleyip hafif ateşte etler yumuşayana kadar pişirelim. Yahniyi ateşten almadan 10 dk önce tuzu karabiberi ve limon suyunu ekleyip, üzerine kıyılmış dereotu serperek servis yapalım. HASUDA Hasuda tatlı bir yiyecektir. Önce şerbet hazırlanır. Şerbetin içine çok az un atılır ve çırpılır. Daha sonra tavada yağ ısıtılır ve içine hazırladığımız şerbetle un dökülerek karıştırılır. 5-10 dakika ateşte pişirildikten sonra hazır olan hasuda yenebilir. KUYMAK: Önce bir tavaya kaymak koyulur ve ısıtılır. Daha sonra alabildiği kadar mısır unu veya buğday unu konularak ateşte sürekle olarak karıştırılır. Biraz su dökülerek karıştırılmaya devam edilir. Ta ki kaymağın yağı çıkıncaya kadar. Yağ çıktığı zaman kuymak yenmeğe hazırdır. NEZİK: Hamur su yerine kaymakla yoğrulur. Biraz bekletilen hamur, fazla büyük olmamak kaydıyla birazda kalınca yufka biçiminde açılır. Açılan yufkalar doğrudan ters çevrilmiş sacın üzerinde, ters düz edilerek pişirilir. Teflon tavada da yapılabilir. HÖRRE: Hafif ateşin üzerinde bir tencerede bir miktar un ile yağ konur. Bu un pembeleşinceye kadar devamlı karıştırılarak tutulur. Sonra üzerine bir miktar su konur ve bir süre kaynatılır. Koyu bir kıvama gelinceye kadar karıştırılır. Kıvamına gelince ocaktan indirilip servise sunulur. Çorba ılıkken tuz ilave edilir. AYRAN AŞI (Yoğurt çorbası-yayla çorbası) MALZEMELER (6 kişilik) 2 bardak yoğurt 1 Yumurta 1 Yemek kaşığı un ¾ çay bardağı buğday (aşurelik) ¼ pirinç Nane,tuz,maydanoz Bir miktar su yoğurt tencereye konulur. içine yumurta ve un bir de tuz eklenir. güzelce çırpılır. ayran kıvamına gelene kadar su eklenir karıştırılır. Ayrı bir tencerede buğday haşlanır (10-15 dakika kadar) Maydanozlar ayıklanıp, doğranır Yoğurtlu karışımın içine buğday, pirinç, maydanoz ve kabak eklenir. sürekli karıştırarak pişirilir. kaynadıktan sonra karıştırmadan kaynamaya bırakılır. üzerine az zeytin yağı gezdirilir ve nane serpilir. Bu tarifte maydanoz yerine aşotu (kişniş) denerseniz farkı mutlaka görürsünüz. PEYNİR ERİTMESİ (Gorcolo eritmesi) Ardahan ve Artvin yöresinde meşhur bir yemek türüdür. Çürük peynir denen gorcolo ile yapılması daha makbuldür. Çürük peynir,gorcolo peynirinin detaylı açıklaması için lütfen www.peynirrehberi.com adresini ziyaret edeniz. MALZEMELER Yeteri miktarda çürük peynir Tereyağı Tuz Mısır unu YAPILIŞI Tereyağı eritilir ve çürük peynir ile mısır unu tereyağına katılarak kıvamına kadar hafif ocak üzerinde pişirilir,tavanın dibinin yanmaması için kısık ateş ve sürekli çevirmek gerektiğini lütfen unutmayınız.1 2 3 4 5 6 7 8 9
ARDAHAN YEMEKLERİ
1 2 3 4 5 6 7 8 9
0 yorum :
Yorum Gönder